Президентът на Киргизстан Садир Джапаров подписа във вторник закон за затягане

...
Президентът на Киргизстан Садир Джапаров подписа във вторник закон за затягане
Коментари Харесай

Киргизстан приема закон срещу НПО финансирани от чужбина

Президентът на Киргизстан Садир Джапаров подписа във вторник закон за затягане на държавния надзор върху финансираните от чужбина неправителствени организации (НПО), предава " Ройтерс ".

Законът, който употребява разпореждания и език, сходни на тези на съветския закон от 2012 година за " задграничните сътрудници ", въвежда спомагателни отговорности за докладване на Неправителствени организации с задгранично финансиране, които се занимават с " политически " действия.

Той също по този начин дава на управляващите на централноазиатската нация по-големи пълномощия за надзор и планува наказателни наказания при положение на неспазване.

Организацията за сигурност и съдействие в Европа предизвести през февруари, че приемането на законопроекта  " ще има извънредно отрицателно влияние върху гражданското общество, защитниците на човешките права и медиите в Киргизстан ".

Кабинетът на Джапаров съобщи в изказване, че законът има за цел да направи работата на неправителствените организации по-прозрачна.

Приемането му следва това, което западните държавни управления описаха като репресии против самостоятелните медии в страната, която е тясно обвързвана с Москва и е хазаин на съветска военновъздушна база.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР